Soľnú jaskyňu vo Svidníku navštívi denne do 30 pacientov

05.09.2006 Svidník

Svidník 5. septembra (TASR) - Pomôcť odbúrať stres a liečiť viaceré kožné a dýchacie choroby je cieľom Soľnej jaskyne pre zdravie vo Svidníku, ktorú počas vy...
Svidník 5. septembra (TASR) - Pomôcť odbúrať stres a liečiť viaceré kožné a dýchacie choroby je cieľom Soľnej jaskyne pre zdravie vo Svidníku, ktorú počas vyše ročného pôsobenia navštívilo od 15 do 30 pacientov.

Steny jaskyne sú vystlané soľnými kvádrami, pochádzajúcimi z jordánskeho mŕtveho mora. Soľná jaskyňa podľa prevádzkovateľov pomáha najmä alergikom, dajú sa tu liečiť choroby horných a dolných dýchacích ciest, priaznivo pôsobí na pacientov s chronickými zápalmi dutín, s chronickými angínami, pomáha deťom so zníženou obranyschopnosťou, pacientom s atopickým ekzémom či psoriázou, s chorobami tráviaceho traktu a pod.
Napriek týmto proklamovaným účinkom sa názory odborníkov na pobyt v takejto jaskyni líšia. \"V žiadnom prípade nesúhlasím s tým, že stav pacientov, ktorí absolvujú liečbu alebo pobyt v soľnej jaskyni sa nejakým spôsobom zhorší. Pokiaľ je soľná jaskyňa vybudovaná z kvalitnej morskej soli, ktorá sa získava z oblasti Mŕtveho mora, a celá takáto stavba je kvalitne pripravená, nevidím dôvod, prečo by jaskyňa mala mať nejaké negatívne účinky, \" uviedla dnes pre TASR primárka Dermatologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková. Dodala, že prevádzka jaskyne podlieha veľmi prísnym pravidlám. Aj keď pobyt v soľnej jaskyni i samotná soľ majú antibakteriálne účinky, po absolvovaní každého sedenia, čo predstavuje 45 minút, dochádza k vyčisteniu prostredia - k regenerácii ovzdušia a pod.
Podľa Zelenkovej pobyt v soľnej jaskyni možno považovať za podpornú liečbu, pričom pacient ju navštívi až po vyšetrení lekárom. Nie je vhodná pre ľudí s ťažkými kardiálnymi alebo psychickými problémami a navštevovať by ju nemali ani ľudia, ktorí majú problémy so štítnou žľazou.
 

Vyberte región